Jaartraject HYDROLATEN distilleren en toepassen
Wat hebben Eau de Carme, Rozenhydrolaat, Hongaars water en alcoholvrije gin gemeen?
‘Water’, ja, maar méér dan dat! Ze bevatten – als distillatieproduct- de essentie van de plant en bevatten zowel de vluchtige als de niet-vluchtige wateroplosbare moleculen van één of meerdere planten. Kort gezegd: ze vormen de ‘fingerprint’ van de plant.
Als totaalextract zijn ze dan ook multi-inzetbaar zowel naar food als naar non-food toepassingen.
Vermits je voor hydrolaten over veel minder plantenvoorraad moet beschikken, lenen ze zich perfect voor het kleinschalig distilleren van verse planten uit eigen tuin. Ideaal dus om deze ’mystical waters’ zelf te maken om ze vervolgens te gebruiken in tal van farm-to-food (dranken, vinaigrettes,…) en farm-to-face (hydro-gels, huidcrèmes, shampoo, …).
Wil je er mee aan de slag, wees er dan (héél) snel bij!
Inhoud van de opleiding
Gedurende 8 lesdagen (fysiek) gaan we op maat van de seizoenen op zoek naar geurende planten uit onze lokale ’smellscape’ om vervolgens de geur ervan te vangen in diverse soorten eaux.
Verschillende extractie technieken (stoomdistillatie, waterdistillatie, cohabitatie, synergisch distilleren) komen hierbij op een praktische manier aan bod tijdens de lesdagen waarbij ‘de Kunst van het kleinschalig distilleren’ de rode draad vormt.
Elke lesdag is opgebouwd uit deels zelf distilleren (verschillende technieken), verdieping in chemische en fysische aspecten van plantenstoffen, en toepassingen (zowel therapeutisch, cosmetisch als culinair).
Wat bied het aroma-traject jou?
- Theoretische én praktische kennis van het distilleren van zowel aromatische, niet-aromatische en licht-aromatische planten (verschillende palntenfamilies komen aan bod). Elke lesdag worden verschillende technieken (stoomdistillatie, hydro-distillatie, cohabitatie, synergisch distilleren) uitgetest en vergeleken; inclusief voorbehandelingen (vers versus droog, fijnmalen,…) en nabehandelingen (filteren, pH-meting, microbiologisch testen, TLC)
- De chemie van planten-inhoudsstoffen (theoretisch overzicht) en hun fysische eigenschappen (moleculair gewicht, oplosbaarheid, verdampingspunt)
- Kwaliteitsopvolging van distillaten (essentiële oliën en hydrolaten) zowel vanuit theoretisch als praktisch oogpunt en dit voor zowel food als non-food toepassingen (microbiologie en pH, houdbaarheid en bewaring, biologisch versus niet-biologisch, …)
- De toepassing en het gebruik van hydrolaten als voedingsmiddel, voedingssupplement of personal care product (diverse mengtechnieken, koude- en warmtetechnieken)
- Stevig naslagwerk, 8 praktijkdagen
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Deze opleiding is een must voor eenieder die (semi)-professioneel met planten aan de slag gaat om voedingsmiddelen of personal care producten te maken, en hierbij gebruik maakt van waterachtige plantenextracten.
Zeepmakers, cosmeticaproducenten, drankenproducenten, parfumeurs…. Kunnen er immers baat bij hebben grondig na te denken over alternatieven voor gewoon gedemineraliseerd water.
Er is geen voorkennis vereist, maar een minimale plantenkennis is aanbevolen.