Vorige Artikel 6 van 6 Volgende

Olijfolie - NON FOOD - BIO - 5 liter

€ 60,50 (inclusief 21% btw)

Productinformatiefiche

INCI: Olea europaea fruit oil
CAS: 8001-25-0                      EC: 232-277-0

De olijfbomen worden onderhouden volgens de voorwaarden van de biologische landbouw d.w.z. zonder het gebruik van kunstmest maar met het gebruik van milieuvriendelijke voedingsstoffen en van natuurlijke ongediertebestrijding.

De olijfolie voldoet aan de gestelde normen zowel voor gebruik in de voeding (Food) als voor cosmetisch gebruik (non food) en is Ecocert gecertifieerd.

Productie.

De olijven worden na de oogst een korte periode bewaard ( enkele uren tot 3 dagen), waarna ze gespoeld en getrieerd worden. Ze worden vermalen tot een pasta. Uit deze pasta wordt vervolgens de olie gewonnen. Met een centrifuge decanter wordt het olie-watermengsel uit de pasta afgescheiden van de pulp. Het voordeel van deze methode is dat de pit van de olijf heel blijft (het breken van de pit geeft de olie een wrange smaak) en dat het een continu proces is. Bij centrifugeren kan dan ook niet gesproken worden van 1ste of 2de persing. Gemiddeld leveren 5 kg olijven ongeveer 1 l olijfolie. De erkenning extra vierge wordt verkregen voor olie met een zuurgehalte lager dan of gelijk aan 0.8% ( Europese regelgeving).

Samenstelling en kenmerken.

De olijfolie is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren (80 %), vooral oliezuur. Het gehalte aan vitamine E (10à 40 mg/100 g) en aan polyfenolen helpen tegen de veroudering van de huid. Olijfolie beschermt en verzacht de huid en geeft kracht en glans aan het haar.

Energie per 100 g

3700 kJ/900 kcal

Totaal vet

100,0 g

Verzadigde vetzuren

17,3 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

70,2 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

12,5 g

  Alfa-linoleenzuur (omega-3)

0,5 g

   Linolzuur (omega-6)

12,0 g

Vitamine E         

10 à 40 mg


Vetzuursamenstelling

palmitinezuur (C16:0)                             14 %
stearinezuur (C18:0)                                  3 %
arachidinezuur (C20:0)            0.3 %
palmitoleïnezuur (C16:1)            1 %     
oliezuur (C18:1)                        69 %
linolzuur (C18:2)                       12 %
alfa linoleenzuur (C18:3)           0.5 %
eicosenoïnezuur (C20:1)           0.2 %

Andere kenmerken

Voorkomen:            gele, heldere vloeibare olie bij > 10 °C
Dichtheid:                               0.910 – 0.916 bij 20°C
zuurtegraad:            max 0.8 %
peroxide index:       max 20.0
brekingsindex:         1.4677 – 1.4705
Joodgetal:                               75 – 94
kookpunt:                               300°C
rookpunt:                160°C (Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie begint te ontbinden)

Gebruik

Koude bereiding in de keuken

Voor de koude bereiding is het heerlijk om de allerbeste kwaliteit olijfolie in huis te hebben, het liefst nog met een smaakje zoals bijvoorbeeld notenolie. Olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten en omega-3 vetzuren, die niet aangetast worden omdat de olie niet verhit wordt. Gebruik eens wat vaker olijfolie in de salade!

Warme bereidingen in de keuken

Extra vierge olijfolie is niet geschikt voor koken en bakken. Bij 160°C ontstaan ongezonde dampen en bijproducten. Het kan wel toegevoegd worden aan warme gerechten na bereiding.

Het gebruik van olijfolie in de cosmetica

Olea Europaea oil of Olijfolie is een antioxidant en ontstekingsremmer die tal van huidverzorgende eigenschappen bezit. Het wordt goed door de huid verdragen en het vormt een efficiënte basisolie voor actieve stoffen. Biologische olijfolie stimuleert de bloedcirculatie. Het reinigt de huid, hydrateert en verbetert de huidelasticiteit. Extra vierge olijfolie wordt in cosmetica gebruikt voor de verzorging van verouderde huid en droge huid. Het verzacht de huid en houdt voor een lange tijd het vocht zonder de poriën te verstoppen. Olijfolie bevordert de celregeneratie, daardoor voorkomt het de vorming van rimpels en vermindert de bestaande. Het is een populair ingrediënt in de samenstelling van doeltreffende biologische anti aging verzorging.

  • Gezichtsreiniging: Olijfolie is zeer goede manier om make-up van je gezicht te verwijderen. Olijfolie kent nagenoeg geen allergische reacties.
  • Gezicht en huid: enkele druppels volstaan om de huid te voeden en te verzachten. Ondersteunt anti-veroudering van de huid. Te gebruiken in maskers voor alle huidtypes.
  • Droge haren: een paar druppeltjes olijfolie via de handen door het haar halen volstaat.
  • Roos: voordat je gaat douchen je hoofdhuid insmeren met olijfolie.
  • Zonnebrand:  bij zonnebrand, insectenbeten, kleine wondjes of uitslag, breng een beetje olijfolie op de huid aan en laat het onbedekt.


Bewaring

Houdbaarheid tussen 8 en 18 maanden afhankelijk van de productiedatum.

In het donker bewaren in een gesloten verpakking en droge ruimte. Koel bewaren best tussen 15 en 20°C. Kristallisatie kan optreden beneden de 15°C.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel