Vorige Artikel 5 van 11 Volgende

Kokos olie - BIO

€ 12,10 (inclusief 21% btw)

Productinformatiefiche

INCI: Cocos nucifera oil
CAS: 8001-31-8                 EC: 232-282-8

De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera), die behoort tot de familie van de palmbomen of Arecaceae. Kokosolie of kokosvet wordt verkregen door persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot. Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smelttraject van rond de 24–26 °C en is in een gematigd klimaat meestal gestold, en dus een vet.

De kokosolie voldoet aan de gestelde normen zowel voor gebruik in de voeding (Food) als voor cosmetisch gebruik (non food) en is Ecocert gecertifieerd voor biologische landbouw.

Productie.

Een kokosnoot bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. Het gedroogde vruchtvlees wordt koud geperst zonder gebruik van enig oplosmiddel noch chemisch product. De olie wordt vervolgens gefiltreerd en opgeslagen in een koele, donkere ruimte. In het vruchtvlees zit 34% vet.

Samenstelling en kenmerken.

Kokosolie is rijk aan laurinezuur (een verzadigd vetzuur ook in hoge mate aanwezig in moedermelk). Kokosolie bezit hoge voedingseigenschappen en wordt aanbevolen voor de ondersteuning van de immuniteit. Kokosolie is hydraterend en verzachtend vooral voor droge huid. Het geeft het haar glans en beschermt broos en beschadigd haar. Laurinezuur heeft een sterk reinigende eigenschap vandaar zijn veelvuldig gebruik in zeep en shampoo.

Energie per 100 g

3700 kJ/900 kcal

Totaal vet

100,0 g

Verzadigde vetzuren

91,8 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

6,1 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

2,1 g

  Alfa-linoleenzuur (omega-3)

0,1 g

   Linolzuur (omega-6)

2,0 g

Vitamine E         

10 à 20 mg

 

Vetzuursamenstelling

capronzuur (C6:0)                    0.5 %
caprylzuur (C8:0)                        8 %
caprinezuur (C10:0)                    7 %
laurinezuur (C12:0)                   48 %
myristinezuur (C14:0)                               18 %
palmitinezuur (C16:0)                             7,2 %
stearinezuur (C18:0)                                  3 %
arachidinezuur (C20:0)            0.1 %     
oliezuur (C18:1)                          6 %
linolzuur (C18:2)                         2 %
alfa linoleenzuur (C18:3)           0.1 %
eicosenoïnezuur (C20:1)           0.1 %

Andere kenmerken

Voorkomen:            witte, heldere vloeibare olie bij > 30 °C
Dichtheid:                               0.908 – 0.925 bij 20°C
zuurtegraad:            max 2,0 %
peroxide index:       max 15,0
brekingsindex:         1.448 – 1.460
verzepingsindex:     248 – 265
kookpunt:                               > 300°C
rookpunt:                232°C (Het rookpunt is de temperatuur waarbij de olie begint te ontbinden)

Gebruik

In de keuken

Voor een plantaardige vorm van vet heeft kokosolie een opmerkelijke en unieke samenstelling: het bestaat grotendeels uit verzadigde vetzuren. Zodoende is het een extreem stabiel vet dat niet snel ranzig wordt. Bovendien is het uitstekend bestand tegen hitte, waardoor het niet snel verbrandt en gaat blaken. Kokosolie is dus uiterst geschikt voor bakken, braden, wokken en frituren.

Cosmetisch

Huidverzorging: als body- of gezichtscrème na het douchen. Ideaal voor droge huid en handen. Als bodyscrub samen met ruw zout of maiskolf of zwarte komijn perskoek. Kokosolie voedt, herstelt de huid en bezit antimicrobiële eigenschappen. Een natuurlijke gezichtsreiniger voor verwijdering van make up. Kokosolie geeft een verleidelijke, heerlijke geur aan huid en haar.

Haarverzorging: gesmolten kokosolie op droog haar als haarmasker of conditioner, nadien uitwassen.

Lippenbalsem: aangename natuurlijke balsem.

Basisolie voor zepen en shampoo bars: uitstekende reinigende eigenschappen dank zij de hoge concentratie aan laurinezuur.

Bewaring

Houdbaarheid: 12 maanden afhankelijk van de productiedatum.

In het donker bewaren in een gesloten verpakking en droge ruimte. Koel bewaren best tussen 15 en 20°C in vaste toestand. Kristallisatie kan optreden beneden de 30°C.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel