Vorige Artikel 2 van 10 Volgende

Zinkoxide

€ 3,36 (inclusief btw)

Zinkoxide is een anorganische verbinding van zink en zuurstof. Zinkoxide is een wit poeder, dat onoplosbaar is in water en ethanol.

INCI: Zinc oxide                                                        

CAS-nummer:   1314-13-2     EC-nummer:   215-222-5

Kleurstof: zinkwit, pigment wit 4, C.I. 77947

 

Productie

Het wordt gewonnen uit zinkerts, een natuurlijk mineraal. Via een metaalverwerkend proces waarbij de zinkblende wordt geroosterd, wordt de verkregen zinkoxide door middel van elektrolyse gezuiverd. Het productieproces is technologisch conform de Ecogarantie voorwaarden voor minerale producten met aandacht voor energieverbruik en goed afvalbeheer.

Toepassing

Zinkoxide absorbeert straling beneden 360 nm en beschermt de huid uitstekend tegen veroudering door uv-licht. Vindt toepassing in zonnebrandcrèmes en als witte kleurstof.

Productbeschrijving en kenmerken

Algemeen

ZnO is een geurloos, wit poeder dat bijna onoplosbaar is in water. Zinkoxide kan met elke natuurlijke olie gemengd worden.  Het wordt gebruikt als witte kleurstof, is toegelaten in natuurcosmetica en geregistreerd onder de kleurindex als CI 77947. Bij gebruik op de huid zal het steeds een witte kleuring veroorzaken.

Zinkoxide absorbeert straling beneden 360 nm en beschermt de huid uitstekend tegen veroudering door UV licht. In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen UV A, UV B en UV C. UV A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm. UV B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. UV C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm. UV A-straling kan melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, veroorzaken. UV B veroorzaakt diverse andere, minder agressieve, vormen van huidkanker. UV A en UV B zijn aanwezig in zonlicht. UV C wordt door de atmosfeer tegengehouden. Alleen UV B veroorzaakt bruin worden of verbranden. Zonnebrandcrèmes of -lotions bevatten daarom stoffen die UV straling moeten tegenhouden. Zinkoxide biedt een breedspectrum bescherming op de huid tegen UV straling.

Samenstelling:

99,7 % Zinkoxide Poeder (Zinc Oxide ZnO)
            ongecoat, vrij van nanomaterialen ( zie partikelgrootte).
Ijzer (Fe):                    < 200 ppm
Cadmium (Cd):                       <   10 ppm
Lood ( Pb):                  <   50 ppm
Magnesium ( Mg):     <     2 ppm
Partikels < 45 µ:         <    0,01 %

Overige kenmerken:

Het product is conform de Europese Pharmacopee.
Bevat geen allergenen, geen nanometerialen, noch GMO.
Is niet onderworpen aan ioniserende stralingen.
Bevat geen rest solventen noch ingrediënten die geklasseerd zijn als CMR.

Gebruik als UV filter

Zinkoxide is een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte natuurlijke zonnebrandcrèmes. Het wordt vaak gemengd met titaandioxide ( TiO2), een gelijkaardige natuurlijke, minerale UV filter. De dosering bepaalt de zonnebeschermingsgraad (SPF).

Veiligheidswaarschuwing bij verwerking

Zinkoxide poeder irriteert de luchtwegen bij inademing. Bij gebruik is het aanbevolen een mondmasker te dragen. De stof is niet giftig of gevaarlijk bij inslikken of in contact met huid of ogen, maar de stof vormt een gevaar bij inademing. In geval van inademing moet het slachtoffer in een goed geventileerde ruimte kunnen verblijven. Als de inhalatie ernstig is, moet het slachtoffer zo snel mogelijk onder medisch toezicht.
Zinkoxide veroorzaakt opwarming bij menging met lijnzaadolie. Alhoewel deze menging gebruikt wordt in de verfindustrie, is het gebruik van lijnzaadolie als mengolie met ZnO bij de bereiding van cosmetica sterk afgeraden.
Ondanks het gebruik van zinkoxide als medicijn, is het zeer giftig voor het milieu, vooral voor waterorganismen. Onmiddellijke maatregelen moeten worden genomen om hun verspreiding naar het milieu te beperken volgens de geldende voorschriften.

Bewaring

In een gesloten recipiënt bewaren in een koele en geventileerde ruimte.
Houdbaarheid: zie lotnummer levering.

Verpakking

Te verkrijgen uit voorraad in:
100 g pot
1000  g pot
andere volumes op aanvraag

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel