Vorige Artikel 1 van 10 Volgende

Titaandioxide

€ 4,55 (inclusief btw)

TiO2

Titaandioxide is een anorganische verbinding van Titanium en zuurstof. Titaandioxide of titaniumdioxide is een wit poeder, dat onoplosbaar is in water.

INCI: Titanium Dioxide                                                         

CAS-nummer:   13463-67-7   EC-nummer:   236-675-5

Kleurstof: titaanwit, E171, pigment wit 6, CI 77891

 

Productie

TiO2  is een wit mineraal pigment en komt in de natuur voornamelijk voor als de mineralen rutiel en anataas. Beide kristalvormen van titaniumdioxide worden gebruikt in de cosmetica.
Titaniumdioxide is toegelaten in natuurcosmetica volgens het Ecogarantie  lastenboek.

Toepassing

Titaniumdioxide absorbeert straling beneden 340 nm en beschermt de huid tegen veroudering door uv-licht. Vindt toepassing in zonnebrandcrèmes en als witte kleurstof.

Productbeschrijving en kenmerken

Algemeen

TiO2 is een geurloos, wit poeder dat bijna onoplosbaar is in water en kan met elke natuurlijke olie gemengd worden. Het wordt gebruikt als witte kleurstof, is toegelaten in natuurcosmetica en geregistreerd onder de kleurindex als CI 77891. Een voorbeeld hiervan is het gebruik in tandpasta. Bij gebruik op de huid zal het steeds een witte kleuring veroorzaken.

Het is als UV filter toegelaten in cosmetica volgens bijlage V van de cosmeticawet EC 1223/2009  door zijn beschermende werking tegen stralingen tussen 280 en 340 nm. Het biedt  huidbescherming tegen veroudering door UV licht. De hoeveelheid titaandioxide is beperkt tot maximaal 25 %. In verband met de effecten van ultraviolet licht op mens en milieu wordt onderscheid gemaakt tussen UV A, UV B en UV C. UV A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm. UV B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm. UV C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm. UV A-straling kan melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, veroorzaken. UV B veroorzaakt diverse andere, minder agressieve, vormen van huidkanker. UV A en UV B zijn aanwezig in zonlicht. UV C wordt door de atmosfeer tegengehouden. Alleen UV B veroorzaakt bruin worden of verbranden. Zonnebrandcrèmes of -lotions bevatten daarom stoffen die UV straling moeten tegenhouden. De bescherming van titaandioxide tegen UV A straling is beperkt tot 340 nm. Vaak wordt een menging met zinkoxide toegepast om een breedspectrum bescherming op de huid tegen UV straling te bekomen tot 360 nm.

Samenstelling:

> 99 % Titaniumdioxide Poeder (Titanium Dioxide, TiO2 ) ongecoat, vrij van nanomaterialen.
IJzer (Fe):                    < 200 ppm
Cadmium (Cd):           <     1 ppm
Lood ( Pb):                  <   60 ppm
Kwik( Hg):                   <     1 ppm
Partikels < 45 µ:         <    0,01 %
pH:                                4 - 9

Overige kenmerken:

Het product is conform de Europese Farmacopee.
Bevat geen allergenen, noch GMO.
Is niet onderworpen aan ioniserende stralingen.
Bevat geen rest solventen noch ingrediënten die geklasseerd zijn als CMR.

Gebruik als UV filter

Titaniumdioxide is een uitstekend ingrediënt voor zelfgemaakte natuurlijke zonnebrandcrèmes. De te gebruiken hoeveelheid is beperkt tot maximaal 25 %. Het wordt vaak gemengd met zinkoxide ( ZnO), een gelijkaardige natuurlijke, minerale UV filter zodat een breedspectrum bescherming van UV B en UV A verkregen wordt. De dosering bepaalt de zonnebeschermingsgraad (SPF).

Gebruik als pigment

Titaandioxide wordt gebruikt als witmaker in tandpasta en als pigment in decoratieve cosmeticaproducten. Beperking tot max. 25 %.
 

Bewaring

In een gesloten recipiënt bewaren in een koele en geventileerde ruimte.
Houdbaarheid: zie lotnummer levering.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel