Vorige Artikel 1 van 2 Volgende

Bijenwas

€ 54,45 (inclusief 21% btw)

INCI: Cera flava /  Beeswax
CAS: 8012-89-3                 EC: 232-383-7
E 901 additief voedingsmiddelen

 

Gele bijenwas is de onbewerkte was gemaakt door bijen. De witte bijenwas ( INCI: Cera alba) is gebleekt. Bijenwas bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. De was smelt tussen 62 en 64°C en wordt in cosmetica gebruikt om zijn zuiverende en herstellende werking op de huid. Het laat een fijne film achter op de huid en beschermt tegen uitdroging. Het geeft stevigheid aan cosmeticaproducten en wordt ook als emulgator ingezet. Toegelaten in natuurcosmetica al is het dierlijk product.
 

Productie.

Bijenwas is een product dat bijen via de wasklieren uitscheiden om hun honingraten te maken. De raten zijn voor opslag van honing, stuifmeel en voor het broed. Het stuifmeel geeft de was een gele kleur. De was is eenvoudig te verwijderen uit de raten met een ontzegelvork of -machine. Op lichaamstemperatuur is het kneedbaar, voelt ietwat plakkerig maar hard aan en heeft een zoete honinggeur.
Er is een verschil tussen witte en gele bijenwas. Witte bijenwas is ontkleurde was. Gele bijenwas is nog rijk aan propolis en honing. Het bleken van gele bijenwas kan op verschillende manieren: door actieve kool, door UV licht of door chemicaliën zoals chloor of peroxide.

Samenstelling en kenmerken.

Samenstelling

De basiscomponenten van bijenwas zijn esters van verzadigde en enkelvoudig verzadigde C16 -C18 vetzuren en C18 hydroxyzuren met C24-C36 alifatische alcoholen. Zij vertegenwoordigen tot ¾ van alle componenten. Vooral myricyl(C30) palmitaat. Verder bevat bijenwas bijna 15 % vetzuren, vooral cerotine (C26) zuur. Andere componenten zijn 10 % koolwaterstoffen, aromatische stoffen, plantenpigmenten, mineralen en vitaminen.

Andere kenmerken

Zuur getal                           :                              mg KOH/g 17 - 22

Verzepingsindex             :                              mg KOH/g 87 - 102

Ester waarde                    :                              mg KOH/g 70 - 80

Ratio ester/zuur              :                              3,3 - 4,3

 

Aggregatietoestand

:

vast

Kleur

:

wit. Geel.

Geur

:

kenmerkend (zeer licht).

Smeltpunt

:

61-65 °C

Kookpunt

:

> 100 °C

Vlampunt

:

> 100 °C

Oplosbaarheid

Soortelijk gewicht

:

:

Niet oplosbaar in water

0,96

 

Gebruik.

Occlusieve werking voor de huid.

Bijenwas in een huidverzorgingsproduct zorgt tevens voor een beschermend laagje op de huid waardoor het bijzonder geschikt is voor cosmetica met beschermende eigenschappen en voor de verzorging van droge en schrale huid. Het verleent zachtheid aan de handen en lippen.

Stabilisator voor W/O emulsies.

Bijenwas wordt gebruikt als stabilisator en verdikker in cosmetica  (crème, zalf, lippenbalsem, bodyboter, lippenstift, mascara, ...). Daarnaast heeft het ook  een licht emulgerende werking waardoor het gebruikt kan worden voor het maken van een 'coldcream'.

In waterproof cosmetica.

Als was geschikt als ingrediënt voor decoratieve cosmetica zoals lipproducten en mascara.

Bewaring

Koel, droog en in een goed gesloten verpakking opslaan. Bescherm het product tegen hitte, vonken en open vuur.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel