Vorige Artikel 2 van 4 Volgende

Karité boter Chéry Faso - NIET BIO

€ 10,00 (inclusief btw)

INCI: Butyrospernum parkii (shea) butter
CAS: 194043-92-0 en 91080-23-8                
EC:   293-515-7

 

Afkomst: UGPPK/COMOE, Banfora, Burkina Faso, Fair trade en BIO.

Shea boter of beurre de karité  is het vet uit de noot van de Afrikaanse shea of karité boom.

Het is een ingrediënt bruikbaar in vele cosmetische producten vooral huidboters en huidverzorgingsproducten. Zijn unieke vetzuursamenstelling met terpenoïden en fenolen hebben biologische eigenschappen die veel voordelen meebrengen voor de huid. Bovendien draagt het gebruik ervan bij aan de verhoging van de levensstandaard van vrouwengroepen uit West Afrika.

 

Productie.

Shea boter wordt gemaakt van de noten van de shea boom en is dus van plantaardige oorsprong. Het ganse proces wordt manueel uitgevoerd door georganiseerde vrouwengroepen. Het is een koude persing en verfijning totdat alle onzuiverheden er uit zijn, maar er wordt niet geraffineerd zodat alle goede eigenschappen nog aanwezig zijn. De noten worden gewassen gedroogd, gekraakt en geroosterd. Na het roosteren worden de noten zo fijn gemalen tot er een donkere chocoladekleurige pasta ontstaat. De pasta wordt een aantal uren met de hand gekneed, gezuiverd met schoon water en daarna op een laag vuurtje in een ketel verhit totdat de verse boter boven drijft. De laag wordt verwijderd en gedroogd tot shea boter. Het resultaat is een ivoorkleurige tot lichtgele boter met een nootachtige, licht rokerige geur. Deze geur vervliegt kort na het aanbrengen. Shea boter is vast bij kamertemperatuur, maar smelt op je huid en trekt snel in. Je kan de boter vlot mengen met andere plantaardige en etherische oliën.

Samenstelling en kenmerken.

Shea noten bevatten gemiddeld 50 % boter. De verhouding verzadigde  / onverzadigde vetzuren is 50 / 50. Naast triglyceriden bevat shea boter ook terpenoïden ( +/- 30.000 mg/kg ), fenolen (+/- 3600 mg/kg) en vitamine E (200 mg/kg).

Vetzuursamenstelling:

Myristinezuur C14

0,02 %

 

Palmitinezuur C16

3,61 %

 

Stearinezuur C18

43,06 %

 

Oliezuur C18:1

43,96 %

 

Linolzuur C18:2

6,3 %

 

Arachidezuur C20

1,37 %

 

Eigenschap / ingrediënt

Specificaties / gehalte

Normen

voorkomen

conform

vast, vettig, wasachtig

kleur

conform

wit tot licht geel

geur

conform

karakteristiek milde nootgeur

smelttraject

32 – 45 °C

28° - 45° C

soortelijk gewicht

0,918 (15°C)

0.890 - 0.980 @ 25°C

joodgetal

58,0 g I2/ 100 g

30 – 72 g I2/ 100 g

peroxide getal

1,44 meq O2 / kg

max 10 meq O2 / kg

brekingsindex

1,4745

1.460 - 1.475 @ 44°C

verzepingsindex

182 mg KOH/g

min 170 mg – 190 mg KOH/g

onverzeepbare fractie

3-13 %

1.0 – 19.0 %

oplosbaarheid in water

niet oplosbaar

niet oplosbaar

 

De verzeepbare fractie bevat de meeste hydraterende eigenschappen. De onverzeepbare fractie bevat de meeste verzorgende eigenschappen. In vergelijking met andere oliën bevat shea een hoge onverzeepbare fractie waardoor het zelf herstellend vermogen van de huid sterk ondersteund wordt met shea boter ( vandaar de naam Boom des Levens voor de shea boom).

Gebruik

Karitéboter kan in natuurcosmetica gebruikt worden en is Vegan . Het is een universele verdikker in crèmes en lotions.

Algemeen:  vooral voor droge, gevoelige, beschadigde en rijpe huid, wordt gebruikt bij huidproblemen, in haarproducten voor droog, broos en beschadigd haar, in zonnebrand en after-sun producten. Het kan ook puur gebruikt worden op erg droge of geïrriteerde huid, of bij eczema.

In huidverzorging:

Het voedt, hydrateert, verzacht en beschermt de huid. Het is niet-comedogeen, het laat je poriën vrij ademen.

Dag- of nachtcrème: verwarm een beetje sheaboter tussen de vingertoppen en breng zachtjes aan op het gezicht. Ideaal voor de droge huid, minder geschikt bij vette huid.
Bodylotion: verwarm shea in de handen en smeer er het hele lichaam mee in. Werkt ook verzachtend na het zonnen.
Lichaamsmassage: verwarm wat sheaboter in een pannetje, laat afkoelen en voeg enkele druppeltjes etherische olie, bv. lavendel toe voor extra ontspanning.

Lippenbalsem: breng rechtstreeks aan op je lippen.  

Basisolie voor zepen en shampoo bars: uitstekende reinigende eigenschappen

In de haarverzorging: maakt de haren zijdezacht en glanzend.

Haarolie: Wrijf droge haarpunten na het wassen in met een beetje karitéboter.

Bewaring

Houdbaarheid: 12 maanden afhankelijk van de productiedatum.

In het donker bewaren in een gesloten verpakking en droge ruimte. Koel bewaren best tussen 15 en 20°C in vaste toestand. Kristallisatie kan optreden beneden de 30°C.
 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel