Vorige Artikel 22 van 49 Volgende

Lavendel, echte - Lavandula angustifolia - BIO

€ 10,00 (inclusief 21% btw)

INCI: Lavandula angustifolia,
          Lavandula officinalis
CAS: 90063-37-9/8000-28-0 
EC:   289-995-2 / -
Biocertificering: TUV Nord + Ecogarantie.    Foto teelt Netelvuur, Lievegem, België.

Echte lavendel of smalbladige lavendel (Lavandula angustifolia) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) die geteeld wordt bij Netelvuur. Het is een lage, sterk vertakte struik. De hoogte is circa 75 cm. De bladeren zijn grijsgroen en behaard. Ze zijn min of meer lijnvormig en hebben een lengte van maximaal 4 cm. De soortaanduiding angustifolia is dan ook latijn voor 'smalbladig'. Echte lavendel bloeit gedurende de zomermaanden (juni tot augustus, zie foto). De bloemen zijn violet blauw en de bloeiwijze is aarvormig. De etherische olie wordt gebruikt in de aromatherapie, in cosmetische producten en in de parfumindustrie. De voornaamste eigenschappen zijn de bloemige geur, zijn rustgevende en ontspannende invloed, de antseptische en antimicrobiële werking, de antioxidatieve kracht en samenvattend zijn veelzijdigheid.

Productie.

Netelvuur distilleert in Lievegem van eigen, bio gecertificeerde geteelde Lavendel zowel de etherische olie als het hydrolaat van de verse, niet gedroogde, bloemen. Stoom uit een stoomgenerator wordt geleid door een bed van verse Lavendel en neemt de vluchtige en wateroplossende plantenstoffen op. De dampen worden gecondenseerd en opgevangen in een florentijnse vaas. De olie en de waterfractie of hydrolaat worden gescheiden. Het gehalte olie is ongeveer 1 %. Eén hectare lavendel geeft 20 liter etherische olie. Er is een verschil tussen etherische olie van lavendel en lavendelolie. Als op een etiket niet duidelijk staat dat het een ‘etherische olie’ is, dan is het geen etherische olie en mag deze niet als zodanig worden gebruikt of behandeld. Lavendelolie is gewoon parfum. Dit zijn oliën waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze gunstige eigenschappen bevatten die worden aangetroffen in etherische oliën van lavendel.


Samenstelling en kenmerken.

De veelzijdigheid van de plant weerspiegelt zijn complexe chemische structuur, van meer dan 100 bestanddelen.
 

 

De voornaamste ingrediënten zijn in onderstaande tabel  samengevat.

monoterpenolen

30 à 45 %

Linalol

32-42 %

 

 

geraniol

 

 

 

lavendulol

 

 

 

Terpineen-4-ol

 

esters

40-55 %

Linalyl acetaat

42-52 %

 

 

Bornylacetaat

 

monoterpenen

5-12 %

a-pineen

 

 

 

limoneem

 

 

 

ocimeen

 

sesquiterpenen

5-10 %

Bèta-caryophyleen

 

oxiden

1 à 3 %

1.8-cineol

 

ketonen

Tot 3 %

camfer

 

 

Op aanvraag kunnen verwerkers de volledige GCMS CoA analyse verkrijgen bij NatuurPlus.

Andere kenmerken

voorkomen

Vloeibaar, olieachtig

kleur

kleurloos tot licht geel

geur

Zoet, bloemig met kruidige achtergrond

pH

Geen gegevens beschikbaar

smeltpunt

Geen gegevens

vlampunt

71°C

soortelijk gewicht

0,880 à 0,890

kookpunt

204°C

viscositeit

Geen gegevens beschikbaar

brekingsindex

1,450 à 1,464 ( bij 20 °C)

ontvlambaarheid

Niet ontvlambaar

Oplosbaarheid in ethanol

Oplosbaar ( 70 % bij 20°C)

oplosbaarheid in water

Onoplosbaar

 

 

Gebruik.

Als geurstof.

Lavendel heeft een heerlijke bloemige maar toch schone geur, dus het is een geweldige natuurlijke keuze om het als geurstof te gebruiken zowel in fijne parfums als in andere cosmetica en in wasmiddelen. Het is vooral gekend als hart of middennoot in fijne parfums . Het laat zich goed mengen met andere geurige etherische oliën zoals geranium en met citrusoliën (bergamot, petitgrain). Ook met enige leden van de eigen plantenfamilie (de lipbloemigen) zoals marjolein en rozemarijn. Lavendel laat zich minder goed mengen met meer exotische oliën, zoals sandelhout en jasmijn, maar wel met: scharlei, den, neroli, roos. Lavendel schijnt iedere werking in combinatie met andere olie te versterken.

 

Als kamergeur

Het is een heerlijk ontspannende, rustgevende olie, voor iedereen met spanningen, stress, verdriet, zorgen. Als je zowel het lichaam als de geest wilt kalmeren zoek dan niet verder dan de klassieke etherische olie van lavendel. Lavendelolie kan je helpen om beter te slapen, te ontstressen en je huid gezond te houden. Te gebruiken in aromaverstuiver als kamergeur of druppelsgewijs op kussen.

In huidverzorging.

Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Het is een krachtig energetisch tonicum met een brede werking. Lavendel zit boordevol antioxidanten die je huid beschermen en voeden, waardoor het een perfecte aanvulling is op elke huidverzorgingsformule.  Als je een paar druppels lavendelolie in je favoriete lotion of gezichtscrème doet, krijgt je huid een boost van antioxidanten. Lavendel e.o. heeft zowel antibacteriële, schimmelwerende als pijnstillende eigenschappen wat de olie waardevol maakt bij de behandeling van alle soorten verwondingen. Het is bovendien insectenwerend.  Wordt gebruikt in antiseptische zalven en als geurstofcomponent in zepen, cosmetica, lotions.

In de haarverzorging.

Lavendel stimuleert de bloedcirculatie, dus het kan de haargroei aanzienlijk verbeteren wanneer het op de hoofdhuid wordt aangebracht in een mengsel met een dragerolie. Ingrediënt bij de behandeling van roos.

In aromatherapie.

In de aromatherapie neemt lavendel e.o. een zeer prominente plek in. Lavendelolie behoort daar tot de weinige soorten olie die ook onverdund op de huid worden gebruikt. Toepassingen binnen de aromatherapie zijn: bij misselijkheid, snijwonden, brandwonden en andere wonden, bij verkoudheid, tegen acne en hoofdluis, tegen spanningen, depressie en slapeloosheid. Bovendien versterkt lavendel e.o. iedere werking in combinatie met andere olie.

Bewaring

Koel, droog en in een goed gesloten verpakking opslaan buiten het zonlicht. In de goed gesloten donkere verpakking is  etherische lavendelolie jarenlang houdbaar.
Bewaren buiten het bereik van kinderen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 NatuurPlus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel